Hoopers

Hoopers is een hondensport welke geschikt is voor bijna elke hond. Jong en oud, groot of klein, elke hond kan er zijn energie en plezier in kwijt. Bij Hoopers maak je gebruik van een parcours met tunnels, tonnen en hekjes. 

Het baasje van de hond (de handler) staat op een vaste plek in het parcours en geeft door middel van stem aanwijzingen en gebaren aan hoe de hond het parcours moet doorlopen.

Door het aanleren van deze sport op een drukvrije en positieve, leuke manier te doen is het enorm leuk voor zowel baas als hond!

Hoopers in Nederland

In Nederland is Hoopers de laatste jaren steeds in populariteit toegenomen onder hondenbezitters. Het is een fijne sport voor honden waarbij het parcours zo is gemaakt dat er minimale fysieke belasting is voor de hond. 

Daarbij maakt het mentale aspect deze sport extra leuk en uitdagend. Het daagt de hond en baas uit om samen te gaan werken en na te denken over de wijze waarop een parcours kan worden afgelegd met de daarbij behorende aanwijzingen.

Door de minimale fysieke belasting kan de hond al op de leeftijd van 6 maanden met hoopers beginnen. 

Wilt u op een leuke manier leren samenwerken met uw hond, dan is Hoopers daar een heerlijke actieve hondensport voor.

De oorsprong van Hoopers

Hoopers is ontwikkeld in de Verenigde staten door de Nadac (The North American Dog Agility Council). Deze organisatie is verantwoordelijk voor alle behendigheids-hondensporten in Amerika en is opgericht in de jaren ‘90. 

De naam Hoopers is afgeleid van de ‘Hoops’ of ‘Hoopers’ (obstakels van hoops, tunnels, tonnen en hekjes) die een hond moet doorlopen tijdens de uitvoering van deze hondensport.

Hoopers video

Hier zie je een video van een hond door een Hoopers parcours.

Hoopers training

Hoopers is goed aan te leren bij zowel hond als baas. Het is verstandig om lessen of een Hoopers workshop te volgen zodat de Hoopers discipline goed wordt aangeleerd bij zowel hond als baas.

Erg belangrijk bij Hoopers is de (lichaams)houding en de ‘handhulp’. De handler, de persoon die de opdrachten aan de hond geeft moet rechtop staan en de hand niet hoger dan de schouder houden.

Volg een Hoopers training bij M’n Maatje of meld je aan voor een proefles.

Hoopers wedstrijden

Je kunt Hoopers alleen voor je plezier en het plezier van de hond doen, maar je kunt ook een stapje verder gaan en Hoopers wedstrijden gaan doen. Hier wordt gekeken naar goed parcours, snelheid en ‘fouten’ in de uitvoering. Maar vooral doe je Hoopers wedstrijden ook voor je plezier.

Hoopers oefeningen en commando’s

De basis van de Hoopers aanleren kost wel even tijd. Maar dat is ook leuk! Belangrijk is dat het het zonder druk voor de hond gedaan wordt.

De basis is erg belangrijk voordat je een Hoopers parcours kunt gaan afleggen. Eerst de basis goed beheersen en de bijbehorende commando’s.

De bedoeling is dat je als baas op 1 punt in het parcours blijft staan. Vanuit dat punt zorg je dat  de hond door middel van handbewegingen door het parcours gestuurd wordt.

Zin in hondentraining?

Kom lessen bij M’n Maatje? Hoopers, Treibball of een Fun-les.

Scroll naar boven