Treibball is leuk!
Treibball is leuk om te doen én om naar te kijken. Lekker samen bezig zijn op een veld vol gekleurde ballen: daar word je helemaal vrolijk van!
Treibball, spelen met een gymbal
Bij deze hondensport is het de bedoeling dat de hond een gymbal, op aanwijzing van de baas, met zijn neus naar de juiste plaats duwt.
Een hond aanleren de bal met zijn neus weg te duwen klinkt misschien eenvoudig, maar om de hond balbeheersing te laten krijgen en te leren sturen met de bal is een uitdaging.
Je begint met het aanleren van 1 bal en vervolgens zullen er stappen gemaakt gaan worden naar het werken met meer ballen, uiteindelijk zelfs 8. Dit alles wordt heel rustig opgebouwd en per niveau zijn er allemaal verschillende variaties en oefeningen mogelijk.
De oefeningen worden op ieders niveau aangepast. Je gaat je hond op afstand sturen en daarbij zijn de aanwijzingen van de baas heel belangrijk.
Deze sport is fysiek minimaal belastend voor hond en baas en is daarom ook geschikt voor jonge honden (vanaf 1 jaar), oudere honden en honden met bepaalde beperkingen.
Treibball is een uitdagende en leuke hondensport, waarbij een goede samenwerking tussen baas en hond heel belangrijk is.
Duwen moet je leren
De meeste viervoeters gebruiken hun snuit om de bal in beweging te krijgen, andere duwen met hun borst, of gebruiken hun poten. Hoe meer ervaring de hond opdoet, des te beter jij de hond kunt sturen en hoe beter de hond op zijn beurt de bal leert te ‘sturen’.
Kan mijn hond ook Treibball?
Treibball is een sport die voor bijna iedereen en elke hond geschikt is!
Iedereen kan het op zijn eigen niveau beoefenen: je kunt gaan trainen voor en meedoen aan wedstrijden, maar ook gewoon lekker recreatief bezig zijn.
Er zijn allerlei variaties op het treibballspel te bedenken. Je hond, een bal en een beetje ruimte, dat is alles wat je als beginner nodig hebt.
Vergeet de lekkere beloningsvoertjes niet en je kunt aan de slag.
Waar vind ik zo’n Treibball-bal?
De ballen die bij treibball worden gebruikt zijn ‘gewone’ gymnastiekballen die je vindt bij sportzaken. Belangrijk is dat de ballen ‘anti-burst’ zijn: dat betekent dat ze, mochten ze onverhoopt lek raken, niet knallen maar langzaam leeglopen. De ballen zijn kwetsbaar, het is dus belangrijk dat je hond leert dat hij er voorzichtig mee moet zijn en niet in mag bijten.
Welke maat Treibball-bal heb ik nodig?
Honden met een schofthoogte tot en met 40 centimeter werken officieel met ballen met een diameter van 45 centimeter, honden hoger dan 40 centimeter met ballen van 65 centimeter. Sinds 2019 mag je op wedstrijden ook met andere maat ballen werken als deze voor jou hond geschikter zijn. Deze dien je dan wel zelf mee te nemen. Bij de hondenschool die de wedstrijd organiseert zijn alleen de balmaten 45 en 65 cm aanwezig.
Treibball Academie en Competitie
Sinds 1 oktober 2016 hebben een viertal Treibball enthousiastelingen de handen ineen geslagen en hebben met elkaar een nieuwe vereniging opgezet voor de Treibball sport; Treibball Academie en Competitie (TAC).
Het doel van dit orgaan is het combineren van plezier en vakkennis in de sport. Dit doen zij door middel van een eigen reglement, het organiseren van wedstrijden maar juist ook hondenscholen ondersteunen bij het organiseren van een wedstrijd, het opleiden van ‘all round’ Treibball instructeurs en bijscholingsdagen voor deze erkende instructeurs.
Daarnaast worden er ook verschillende workshops en demonstraties gegeven bij de aangesloten hondenscholen. Voor meer informatie over TAC en aangesloten hondenscholen kunt u een kijkje nemen op www.treibballaenc.nl







Zin in hondentraining?
Lessen bij M’n Maatje? Hoopers, Treibball of een Fun-les.